Ismerd meg a testedet:

 

Kezdjük az alapoktól. Elsőre talán megmosolyogtató kezdés a női test bemutatása, de véleményünk szerint, valójában több szempontból is fontos. Fontos, mert szomorú tapasztalat hogy nem csak a tizenéves fiatal lányok, hanem a felnőtt nők között is van aki egyszerűen nem ismeri a testét. Nem tudja mi micsoda és minek mi a neve. Ezek megtanulása elengedhetetlen mert ezen ismeretek hiányában a segítség sem segítség. Ha nem tudjuk miről beszélünk, nincs értelme beszélni. Természetesen nem kell gúnnyal kezelni azokat sem, akiknek ezen ismerete hiányos, hiszen nem feltétlenül saját hibájukból kerültek ebbe a helyzetbe. Ez az oldal pont azért készült, hogy ezen ismeretek szégyenérzet nélkül pótolhatóak legyenek. Nyugodtan lehet ismerkedni és kérdezni akár egymástól akár az oldal szerkesztőitől. Lehetőségeinkhez mérten igyekezünk minden segítséget megadni. A női test megismerése mindazonáltal férfi olvasóink számára is fontos, mert elengedhetetlen, hogy ennek segítségével megbeszélhessék partnerükkel a vágyaikat, kívánságaikat.

 

Az alábbiakban néhány illusztráción láthatóak az érintett testrészek és elnevezéseik felsorolásszerűen, mejd padig műkörésük szerint részletes, működést is bemutató leírással.

 

   Az arányos női test:

 

  A külső nemiszervek:

 

 

    1., Labia majora        -    Nagy szeméremjakak

    2., Labia minora        -    Kis szeméremajkak

    3., Vaginal opening    -    Hüvelybemenet

    4., Urethra                -    Hugycső          

    5., Hymen                 -    Szűzhártya

    6., Clitoris                -    Csikló

    7., Clitoral hood        -    Csiklót borító bőrredő (csukja)

    8., Clitoral shaft        -    Csikló teste (tengelye)

 

    A belső nemiszervek:

 

 

    1., Endometrium          -    Méh nyálkahártya

    2., Ovary                     -    Petefészek

    3., Cervix                    -    Méhszáj

    4., Fallopian tube         -    Petevezeték

    5., Uterus                    -    Méh

    6., Vagina                   -    Hüvely

    7., Vulva                     -    Szemérem test

 

    Az testrészek bemutatása után a további lépés a megismet részek funkcióinak megismerése.

 

Külső nemi szervek:

 

1., Nagy szeméremajkak:

A gáttól a szemérmdomb csúcsáig húzódó két bőrredő, amely tulajdonképpen az első kapu és a további részek védelmét szolgálja. Alapállapotban összeér, egymáshoz simul és többnyire szimmetrikusan helyezkedik el. Nagysága, színe, és hossza változó lehet. Szétnyitásával válnak láthatóvá a további részek. A védelem mellett másik funkciója, hogy megfelelő símogatása kellemes érzést vált ki, és szexuális izgalmat okoz. Az ilyen testrészeket erogén zónáknak hívják.  

2., Kis szeméremajkak:

A nagyajkakon belül található, két kisebb és finomabb felületű bőrredő, amely alul a nagyajkakkal összeolvadva indul ki, és fölfelé szétválva a hüvelybenenet két oldalán a csiklóhoz fut fel körülvéve azt. Simogaásuk, finom dörzsölésük, szintén nemi izgalmat okoz, melynek hatására élénkebb színűek lesznek és kissé megduzzadnak.

3., Hüvelybemenet:

A kisajkak által körülvett tájék, tulajdonképpen a kapu a külső és belső nemiszervek eléréséhez. A hugycső és a Bartholin mirigyek alatt helyzkedik el. Simogatása izgatása szintén nemi izgalmat okoz.

4., Hugycső:

A hüvelynyílás felett helyezkedik el, ésa vizelet eltávozását szolgálja.

5., Szűzhártya:

A hüvely kezdeti szakaszában található vékony hártya, mely védi a hüvelyt. Alapállapotban az első behatolás alkalmával, többnyire vérzés kiséretében szakad át, de előfordulhat, hogy gyermekkorban biciklizés, tornászás, lovaglás, vagy egyéb esemény következtében is megsérülhet. Rugalmassága változó, és kicsi nyílásán keresztül távozik a menstruációs vér. (A menstruáció a felnőtt női test normális működése, amennyiben 12-15 évesen tapasztalja valaki elsőként, nem kell megíjedni tőle.)

6., Csikló:

A szeméremrésben, a nagy és kisajkak felső találkozásánál található. A nagy és kisajkak szétnyitásával válik tapinthatóvá, és a csiklót borító bőrredő hátrahúzásával válik láthatóvá. Funkcióját tekintve a férfi himvesszőhöz hasonló szerv, mely tele van érzékeny idegvégződéssel, és erekkel. Nagyon érzékeny szerv, símogatása izgatása rendkívüli mértékben fokozza a nemi izgalmat. Elsődleges szerepe van a gyönyörérzés elérésében, a hüvellyel együtt. Izgatása során ügyelni kell hogy lehetőség szerint mindíg nedves legyen. Izgatás hatására megtelik vérrel, megduzzad, megkeményedik, kiemelkedik kissé az őt borító csukja alól és még érzékenyebb lesz. Fontos, hogy az izgalom fokozódása során, a gyönyörérzés elérése előtt kissé visszahúzódik. A gyönyörérézés (orgazmus) elérése után a további izgatásra is reagál, így újabb orgazmus is elérhető. 

7., Csiklót borító börredő (csuklya):

Szerepét tekintve feladata a csikló védelme. A csikló érzékenységtől függően a csikló izgatása néha csak ezen a bőrredőn keresztül kellemes. Lényagében amíg a megfelelő nedvesedés nem jön létre a csiklón addig ezen a közvetett módon érdemes símogatni.

8., A csikló teste:

A csikló további nem látható, de tapintható része felfelé. Ez a csukja alatt helyezkedik el és felülről visszafordulva ketté ágazik.

 

Belső nemi szervek:

 

1., Méh nyálkahártya:

A méhben, pontosabban a méh belső falán találhaó nyálkahártya. Amennyiben nemi érintkezés során az érett petesejt hímivarsejttel találkozik és megtermékenyül ebben a nyálkahártyában tapad meg a megtermékenyített petesejt.

2., Petefészek:

A petesejtek termelésére szolgáló páros szerv, amely két oldalt szimmetrikusan helyezkedik el a méh felett. Innen indulnak el a petesejtek a petevezetéken keresztül a méh felé. Amennyiben a petesjt nem termékenyül meg vérzés mellett (menstruáció, menses) távozik a hüvelyen keresztül. Amennyiben nemi aktus során létrejön a megtermékenyülés abban az esetben a megtermékenyült petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába és megindul egy új kis élet fejlődése. 

3., Méhszáj:

A méh bejárata, mely a hüvely hátsó részében található. Feladata szerint a méh védelmét látja el, valamint nemi aktus során itt jutnak át a hím ivarsejtek a méhbe. Fentiek mellet,t itt távozik a menstruáció a hüvely felé, illetve megtermékenyülés esetén itt bújik át a baba a hüvelybe, amelyen kersztül megszületik.

4., Petevezeték:

A méh oldalából kiinduló vezeték a petefészekhez. Ezeken keresztül jutnak le az érett petesejtek a méhbe, ahonnan felszívódnak, vagy eltávoznak menstruáció során, vagy megtermékenyülnek és beágyazódnak a méhbe.  

5., Méh:

A hüvely fölött található izmos szerv, amely csatlakozik alulról a hüvelyhez, felül két oldalt pedig a két petefészekhez.Funkcióját tekintve, normál esetben itt jön létre nemi aktus következményeként a megtermékenyülés, és a megtermékenült petesejt itt ágazódik be, és növekedik babává a megszületés időpontjáig.  

6., Hüvely:

Belülről kifelé haladva, a méhet a külső nemiszervekkel összekötő 7-8 cm (ujjnyi) hosszúságú, 2-3 cm szélességű, tágulékony, izmos falú cső. Nemi aktus során magába fogadja a hímvesszőt, szüléskor pedig ezen keresztül jön világra a baba. Menstruáció során ezen keresztül távozik a menses. Szerepe van a nemi izgalom keltésében is, mert dörzsölése fokozza a nemi izgalmat, és elülső oldalán a bemenettől számított 2-3 cm távolságban található a Grafenberg vagy más néven G pont melynek  szintén jelentős szerepe van a nemi izgalom fokozásában esetenként a gyönyörérzés elérésében.

7., Széméremtest:

Tulajdonképpen a külső nemi szervek összessége, beleértve a szőrzettel borított, (vagy borotvált) szeméremdombot, a nagy és kisajkakat, csiklót hüvelybemenetet. 

 

Egyéb erogén zónák:

A fentiek során számos szervet említettünk amelyeknek fontos szerepe van a nemi izgalom fokozásában és a gyönyörérézés (orgazmus) elérésében. Ezeken kívül azomban a test felületén még egyénileg váltzó de nagyjából azonos helyken található olyan érzékeny pont melynek símogatása nemi izgalmat idézhet elő. Ilyenek pl.: a mellek, a fülek, nyak, combok belső oldala, fenék. stb.

 

A képek tartalmával, a testrészek megismerésével, és funkcióinak bemutatásával kapcsolatos esetleges kérdéseket, további bővebb tájékoztatást

címünkre küldött kérésre, válaszlevélben adunk.

 

folyt. köv.